'Gratis Hyper-V prijst VMware niet uit de markt' | Update News IT Security and News Technology - blogthongD
    Home     |     Android     |     iPhone     |     Apple     |     Google

Monday, June 30, 2008

'Gratis Hyper-V prijst VMware niet uit de markt'

Hoewel Microsoft met de release van Hyper-V voor Windows Server 2008 een flinke concurrent vormt voor VMware, zijn er volgens analisten genoeg redenen om voor VMware te kiezen.

Christopher Voce, analist bij Forrester: "VMware is op verschillende gebieden een zeer volwassen en doorontwikkeld product. Op het gebied van veerkracht en stabiliteit heeft de software nog steeds een grote voorsprong op Microsoft".

Andere analisten lieten eerder al weten dat Hyper-V twee belangrijke opties mist, die wel in VMware te vinden zijn. De eerste optie is migratie, oftewel de mogelijkheid om een applicatie die op een virtuele server draait te verhuizen van het ene fysieke apparaat naar een andere fysiek apparaat. VMware kan deze taak uitvoeren zonder dat er downtime optreedt, terwijl de software van Microsoft daar enkele seconden voor nodig heeft, meldt NetworkWorld.

Live migratie
De andere optie is 'hot add', de mogelijkheid om geheugen toe te voegen aan een virtuele server, terwijl deze draait. "Live migratie is van groot belang voor grote bedrijven die som honderden of zelfs duizenden virtuele servers hebben draaien" zegt Laura DiDio, analist bij onderzoeksbedrijf DiDio. "Microsoft heeft ook een zeer snelle migratie, die dichtbij de snelheid van VMware komt, maar het is nog niet hetzelfde. Live migratie maakt het werk van grote bedrijven simpelweg een stuk eenvoudiger. Het gaat maar om seconden en minuten, maar bij dit soort bedrijven staat dat gelijk aan veel geld."

Prijsstunter
Volgens Voce is Microsoft zich wel bewust van het feit dat deze functies in de nabije toekomst verbeterd moeten worden, maar willde het bedrijf de release van Hyper-V niet uitstellen om deze reden: "Ze wilden het product lanceren, zelfs al is het nog niet helemaal perfect." Een belangrijk argument in het voordeel van Microsoft is dat VMware wat prijs betreft natuurlijk niet kan concurreren. Hyper-V is gratis voor gebruikers met een licentie voor Windows Server 2008 en voor een stand-alone versie die eind van dit jaar zal worden uitgebracht, hoeft slechts 28 dollar te worden betaald.

VMware toch goedkoper
Hoewel de software van Microsoft gratis is, beweert VMware toch dat grote bedrijven voordeliger uitzijn wanneer ze kiezen voor hun betaalde software, omdat VMware veel meer virtuele servers zou kunnen laten draaien, zonder dat de prestaties daaronder te lijden hebben. Op deze manier ontstaan er veel lagere kosten per virtuele machine, hetgeen de aankooprijs van VMware kan billijken. Mede om die reden is VMware niet van plan om de prijzen op korte termijn te verlagen. Als alternatief biedt het bedrijf wel VMware Server, een uitgeklede versie van de hyperviso-software. De prijzen van de software variëren daardoor van 495 dollar voor VMware ESXi tot bijna 6000 dollar voor VMware Infrastructure Enterprise.

Microsoft System Center multifunctioneel
Maar Microsoft biedt meer voordelen dan alleen gratis virtualisatie. Zo is Microsoft System Center volgens Voce in staat om zowel Hyper-V als VMware virtual servers te beheren en kan het zowel fysieke als virtuele systemen aan, iets dat niet geldt voor VMware. Voce: "VMware is alleen gericht op de virtualisatieproducten van het eigen bedrijf en gaat er van uit dat alles in het datacenter van een klant virtueel is."

Volgens DiDio heeft VMware vooral het voordeel dat het één van de eerste spelers op de markt was en tevens een goede reputatie heeft bij virtualisatieprofessionals: "Er is simpelweg geen reden om te stoppen met VMware als je het al hebt draaien, en zeker niet als het helemaal naar wens is. Nieuwe klanten zullen het moeilijker hebben bij het maken van een keuze".

0 Comment: