In Nederland wordt de iPhone 3G inclusief abonnement door T-Mobile verkocht. Prijzen en tarieven zijn nog niet bekend, maar vermoedelijk zal het bedrijf de iPhone aanbieden samen met zijn bestaande web 'n' walk internetabonnement, waarbij tegen een vast bedrag per maand onbeperkt gesurft kan worden.
Er is een kans dat het toestel wel eens fors duurder kunnen uitvallen dan in de VS, waar de goedkoopste variant (8 Gb) 199 dollar kost. Vodafone biedt in Italië bijvoorbeeld een prepaid model aan voor 499 euro. T-Mobile meldt op haar site dat de iPhone niet als prepaid toestel te koop zal zijn.
1. Waarom heeft het eigenlijk zo lang geduurd voordat de iPhone in Nederland verkrijgbaar was?
De eerste iPhone was voor de Nederlandse markt nauwelijks interessant, aangezien geen ondersteuning voor UMTS of 3G werd geboden. Internetten op de iPhone zou dus erg traag zijn geweest. De eerste iPhone werkte alleen via GPRS of het iets snellere EDGE. Dat laatste netwerk heeft even bij Telfort gedraaid, maar verdween na de overname door KPN.
Daarnaast heeft Apple zich het afgelopen najaar geconcentreerd op de drie grootste Europese landen: Duitsland, Engeland en Frankrijk. De overeenkomst met T-Mobile maakt onderdeel uit van een pakket waarin naast Oostenrijk ook diverse Oost-Europese landen zijn opgenomen. T-Mobile had vorig jaar naar verluidt al een principeovereenkomst met Apple, maar het bedrijf heeft toch ook nog met KPN onderhandeld.
2. Waarom kan ik de iPhone niet gewoon bij verschillende providers kopen?
Het nadeel van SIM-vrije toestellen is dat de configuratie lastig kan zijn. Door met maar een bedrijf in zee te gaan kan Apple de werking van het toestel garanderen. Overigens zijn er wel degelijk landen in Europa waar meerdere aanbieders de iPhone verkopen, bijvoorbeeld Oostenrijk, Portugal, Tsjechië en Italië.
Apple probeert daarnaast zoveel mogelijk aan de iPhone te verdienen. Aanvankelijk moesten de aanbieders een deel van hun omzet aan Apple afdragen. Dat stuitte op grote weerstand. De providers betalen Apple nu een extra bedrag per toestel, waardoor het bedrijf de iPhone goedkoper kan aanbieden.
3. Kan de nieuwe iPhone gekraakt worden?
Het wordt in elk geval een stuk moeilijker gemaakt. De eerste versie van de iPhone stond helemaal niet het gebruik van software van derden toe, vandaar er zogenoemde jailbreak (gekraakte) versies kwamen. Met de komst van het iPhone ontwikkelaarspakket (SDK) zijn nu wel applicaties te ontwikkelen voor de iPhone. Die moeten dan wel worden goedgekeurd door Apple, want de installatie geschiedt uitsluitend via een zogenoemde App Store. De verwachting is dat 70 procent van deze applicaties gratis zal worden aangeboden.
4. Ik word doodmoe van al die hype rond de iPhone. Andere toestellen zijn toch net zo goed?
Er zijn inderdaad al aardig wat iPhone klonen op de markt. Samsung lanceerde toevallig maandag de Samsung Omnia (ook wel bekend als de SGH-i900) met glimmende metalen behuizing. Ook de HTC Touch Diamond 3D doet een gooi op de markt. Het is een kwestie van smaak: de iPhone heeft een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid die bij andere toestellen nog wel eens ontbreekt.
5. Wat gebeurt er met het zusje van de iPhone, iPod Touch?
De iPod Touch biedt dezelfde mogelijkheden als de iPhone, maar dan zonder telefoon. Tot voor kort goedkoper dan de iPhone, maar met de nieuwste iPhones is de iPod Touch eerder duurder. De verwachting is dat Apple de prijs van de iPod Touch zal aanpassen en deze van de nieuwste 2.0 -software zal voorzien die bestaande gebruikers vanaf juli overigens voor weinig geld ook zelf kunnen installeren. De iPhone biedt in vergelijking nu wel nog meer mogelijkheden, zoals ingebouwde GPS satellietnavigatie.
Wat vindt u van de iPhone 3g? Geef uw mening in onze wekelijkse peiling (stemmen is alleen mogelijk voor geregistreerde bezoekers)
0 Comment:
Post a Comment